Gå til indhold
Selvkørende busser
Selvkørende busser

Pressemeddelelse -

​Selvkørende busser har stadigvæk brug for chauffører

Der er for tiden meget snak om førerløse køretøjer, og om chauffører skal føle sig truet af teknologien. Men til trods for hastige forbedringer af teknologien er der stadigvæk brug for chauffører. Et projekt om selvkørende busser i Aalborg som virksomheden Holo og Aalborg Kommune står bag, skal i første omgang afvikles med en operatør om bord på bussen. Derfor samarbejder Holo med DEKRA om at uddanne buschauffører til projektet.

Krav om operatør i bussen

Der findes seks niveauer af selvkørende biler. 0 og 1 er biler, som vi kender dem i dag med en fører, der har øjne på vejen og hænder på rattet eventuelt med adaptiv fartpilot som et supplement. På det højeste niveau, niveau 5, er føreren helt overflødig og ikke til stede. Rattet forsvinder, da bilen selv kan udføre alle handlinger f.eks. at bremse. Det højeste niveau spås ifølge Vejdirektoratet først at blive en aktualitet omkring 2065.

Holo og Aalborg Kommunes pilotprojekt i Aalborg Øst har hele tiden været planlagt til at have en operatør ombord til at hjælpe passagerer og fungere som en slags tryghedsperson. Oprindeligt blev der ansøgt om kørsel på niveau 4, men i processen er det blevet nødvendigt for operatøren at indtage en mere aktiv rolle. Det betyder, at forsøget på papiret bliver på niveau 3, hvor operatøren skal gribe ind, hvis systemet beder om det.

Smartbussen skal køre en 2,1 km lang rute på Astrupstien i Aalborg Øst med en maksimal hastighed på 18 km/t. Holo regner med, at de får brug for ca. 10 operatører i Aalborg.

Fem er i gang med at tage buskørekort hos DEKRA

Det kræver ikke meget andet end et buskørekort for at blive operatør, og derfor har Holo et godt samarbejde med DEKRA, som udbyder det 30-dages kursus til buschauffør i Nørresundby. Her er der lige nu fem, der er ved at tage buskørekort, så de kan blive en del af projektet i Aalborg.

”Vi er rigtig glade for vores samarbejde med DEKRA,” siger Lea Dissing, der er People Coordinator i Holo.

Alle kan blive operatører, forklarer Lea Dissing og uddyber: ”Vores operatørers baggrund er meget forskellige. Vi har alt fra tidligere ejendomsmæglere og studerende til tidligere buschauffører. Det vigtigste er egentlig, at man gerne vil med på den fantastiske rejse, vi har startet, og at man har lyst til at være ansigtet ud ad til i Aalborg.”

Der er stadigvæk brug for chauffører

Hos DEKRA ser man positivt på Holos projekt, selvom flere måske ville mene, at det truer transportbranchens chauffører. Men sådan ser Karsten Trend Poulsen, der er DEKRAs administrerende direktør i Region Midt- og Nordjylland, ikke på det:

”Projektet i Aalborg viser, at selvom der kommer selvkørende busser, så bliver der stadigvæk brug for chauffører bare i en anden forstand, ” siger han.

DEKRA føler sig ikke truet af teknologien. De mener, at helt førerløse køretøjer stadigvæk ligger rigtig langt ude i fremtiden. Og selv når de kommer, så vil chaufførerne stadigvæk spille en stor rolle i transporten.

På udkig efter flere operatører

Holo er stadigvæk på udkig efter flere operatører, og derfor har de to gange været repræsenteret på DEKRAs jobmesser, senest i Nørresundby den 23. september, hvor over 100 interesserede i transportbranchen mødte op. Her var Holo på udkig efter folk, som ønsker at være en del af projektet i Aalborg, som forventes at være kørende inden årets udgang.

"Vi har endnu ikke ansat nogen fra jobmessen i Nørresundby, men der er kommet en del ansøgere efter besøget," siger Lea Dissing og understreger, at hun synes jobmessen var en succes, selvom de ikke har ansat nogen endnu. 

Emner

Kategorier

Regions


Om DEKRA

DEKRA blev grundlagt i 1925 i Berlin og er oprindelig en forkortelse for Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein (Brancheorganisation for tyske bilproducenter). DEKRA startede altså som en uafhængig organisation med det formål at højne sikkerheden i køretøjer og dermed på vejene. Over årene har DEKRA udviklet sig til at være en af verdens førende virksomheder inden for sikkerhed – ikke alene på vejene, men også på arbejdspladser og i hjemmet. I dag omfatter DEKRAs ydelser bl.a. køretøjsinspektion, ekspertvurderinger ifm. forsikringsskader, rådgivning, industri- og bygningsinspektion, sikkerhedskontrol, test og certificering af produkter og systemer, vikarservices og uddannelse.

DEKRA har kontorer i mere end 50 lande og beskæftiger over 39.000 medarbejdere. Når vi fylder 100 år i 2025, er det vores vision, at DEKRA er Global Partner for en Sikker Verden.

I Danmark har DEKRA især fokus på at hjælpe mennesker sikkert på vej gennem uddannelse og jobrettede indsatser. Vi tror på, at målrettet uddannelse er vejen til beskæftigelse og har med mod og nytænkning hjulpet tusinder af ledige danskere tilbage på arbejdsmarkedet. Mere end 300 kolleger skaber dagligt værdi, sammen med vores kunder, kursister og borgere. Vi lægger vægt på at være en inspirerende og dynamisk virksomhed med højt til loftet og let til smil.

DEKRA dækker hele Danmark.

Kontakt

Troels Lund

Troels Lund

Pressekontakt Kommerciel Direktør PR og kommunikation 31 63 20 30

Relateret materiale