Gå til indhold
Målrettet forløb hjælper ledige unge i job
Målrettet forløb hjælper ledige unge i job

Blogindlæg -

Målrettet forløb hjælper ledige unge i job

5 ud af 8 ledige unge borgere, der i oktober måned var på et 3-ugers transportforløb hos uddannelsescenteret DEKRA i Vejen, er lige nu i gang med at færdiggøre deres uddannelse til lastbilchauffør. Foran dem venter et job i transportbranchen og dermed et farvel til ledigheden.

Kan et særligt målrettet forløb til en udvalgt målgruppe, og et tæt samarbejde mellem et jobcenter og et uddannelsescenter være med til at hjælpe aktivitetsparate unge i job? Hvis man ser på resultatet af samarbejdet mellem Jobcenter Kolding og uddannelsescenteret DEKRA er svaret klart; det kan det.

Gode jobmuligheder i transportbranchen

Hos DEKRA, der står bag forløbet, ser man gode jobmuligheder for aktivitetsparate unge i transportbranchen. ”Der er lige nu stor mangel på chauffører herhjemme, og manglen bliver kun større i de kommende år, hvor mange af de nuværende chauffører går på pension. Der er derfor rigtig gode jobmuligheder for de unge i branchen,” udtaler afdelingschef i DEKRA Susanne Jensen-Iversen, som også har været tovholder på projektet sammen med konsulent i job og uddannelse Charlotte Corydon.

DEKRA udviklede i september måned et 3-ugers forløb, der skulle give de unge et indblik i branchen og jobmulighederne heri. Forløbet blev, i samarbejde med Kolding Jobcenter, tilbudt til ledige aktivitetsparate unge i Kolding Kommune. 8 tilmeldte sig forløbet, hvoraf 6 efterfølgende valgte at starte på kurset til lastbilchauffør.

Et meningsfuldt projekt

Anna Frimodt Thoms, projektleder hos Jobcenter Kolding, var med til at tage beslutningen om at gå med i projektet. Om beslutningen udtaler hun:

”Vi får rigtig mange forespørgsler på store kørekort fra ledige på uddannelseshjælp, og det gav derfor rigtig god mening for os at være med i projektet. For os var det vigtigt, at dem der skulle være facilitator på projektet kunne løfte opgaven med målgruppen og kunne håndtere eventuelle problemstillinger. Det må vi sige, at DEKRA har været rigtig dygtige til.”

Under hele forløbet har der været et tæt samarbejde mellem Jobcenter Kolding og DEKRA, hvilket ifølge Anna Frimodt Thoms har haft en stor betydning for projektets succes:

”Vi har løbende fået status på hver enkelt elev, og vi har fået besked med det samme, hvis der har været fravær, eller der er opstået andre problemer. Det har betydet, at vi har kunne reagere på tingene med det samme, hvilket har givet rigtig stor værdi for både os og de unge.”

To nye kvinder på vej ind i transportbranchen

To af deltagerne på transportforløbet, der nu også har taget et lastbilkørekort hos DEKRA, er 29-årige Michelle og 21-årige Malene.

Michelle er opvokset i en vognmandsfamilie og har brugt mange timer af sin barndom i en lastbil på landevejene i både Danmark og udlandet sammen med sin far. Hun havde dog ikke selv tænkt, at hun skulle være lastbilchauffør, før hun fik tilbudt en plads på forløbet:

”Da jeg fik tilbudt en plads på forløbet, havde jeg faktisk ikke en gang et B-kørekort. Det har jeg først fået for to måneder siden. Jeg har været i gang med at tage en HF og har været i forskellige praktikker, men jeg har aldrig rigtig fundet min rette hylde. Jeg valgte derfor at sige ja tak til at deltage på forløbet for at se, om det kunne være noget for mig,” siger Michelle.

Malene blev for 10 måneder siden ramt af en skulderskade. Det betød, at hun ikke kunne beholde sit gamle arbejde på et lager. Skulderen er stadig ikke helt i orden, men Malene har fået det bedste ud af de 10 måneder:

”Jeg gik fra at arbejde 60 timer om ugen til at lave ingenting. Det kunne jeg slet ikke holde ud. Jeg begyndte derfor at køre med min kæreste, der arbejdede som lastbilchauffør på daværende tidspunkt. Det var her, at jeg fik øjnene op for jobbet som lastbilchauffør. Jeg var derfor ikke i tvivl om, at jeg skulle deltage på forløbet, da jeg fik det tilbudt,” udtaler Michelle.

Kvindelige lastbilchauffører er stadig i undertal, når man kigger på kønsfordelingen på chaufførerne herhjemme. Men det skræmmer ikke Michelle og Malene – langt fra faktisk. ”Jeg glæder mig helt vildt til at komme ud og arbejde. Jeg svinger bare generelt bedre med mænd, så det passer mig helt perfekt, at det er et mandsdominerende erhverv,” udtaler Malene. Michelle stemmer i: ”Jeg er lidt en drenge-pige, så for mig gør det ikke noget. Jeg er sikker på, at det nok skal blive rigtig godt.”

Forløbet gav afklaring

Forløbet har for begge kvinder bekræftet, at et job i transportbranchen er det rette for dem. Begge havde inden forløbet kendskab til branchen, men det har alligevel givet dem meget at være ude og besøge de forskellige virksomheder på forløbet. ”For mig har det været godt at få et indblik i, hvordan arbejdsdagen som chauffør kan se ud i forskellige slags virksomheder,” udtaler Michelle.

For Michelle havde det også stor betydning, at hun fik ros i de dage, hun på forløbet var i praktik hos firmaet Meldgaard: ”Jeg kørte rundt med to chauffører, og jeg kom hurtigt ind i rutinen, så jeg kunne hjælpe dem med deres arbejde. Jeg fik meget ros for mit arbejde. Det var rart at få bekræftet, at jeg var god til arbejdet. Det gav mig kun endnu mere blod på tanden til at komme ud at køre selv,” understreger Michelle.

Anna Frimodt Thoms fra Jobcenter Kolding er ikke i tvivl om, hvad der har gjort projektet til en succes:

”For det første har forløbet været meget konkret. Deltagerne har fået et godt billede af, hvad de kan forvente, hvis de får et job som chauffør. Både i forhold til arbejdstider, løn, arbejdsopgaver og hvilke slags virksomheder, de vil kunne blive ansat i. For det andet har det været rigtig godt, at forløbet kun varede 3 uger. Det har gjort det mere overskueligt at deltage på, og deltagerne har, på trods af den korte tid, nået at få rigtig meget ud af det.”

Den rigtige vej for mange

Både Michelle og Malene er begge tidligere startet på en uddannelse men uden at gennemføre den. Ifølge Michelle er der flere grunde til, at det denne gang er lykkedes hende at gennemføre: ”Jeg har haft meget nemmere ved at følge med i undervisningen hos DEKRA, end jeg havde på HF. Undervisningen er mere praktisk orienteret, og der er ikke så mange mennesker, man skal forholde sig til, som der er på et gymnasium. Det har gjort det meget nemmere for mig at være i.”

Hos DEKRA er det en tendens, de kender til. ”Vi oplever tit, at personer, der er droppet ud af en gymnasial uddannelse, klarer sig rigtig godt på vores kurser. Vi gør meget ud af, at vores undervisning ikke kun foregår på tavlen, men at kursisterne selv bliver aktiveret via praktiske øvelser. Samtidig har vi altid fokus på at skabe et godt sammenhold i klassen. Det gør, at kursisterne hjælper og støtter hinanden gennem kurset,” udtaler uddannelseschef i DEKRA Lars Ole Thrane.

Jobgaranti til deltagerne

Udsigten til at komme ud af ledigheden og i job ser lys ud for alle deltagerne fra transportforløbet. Alle som har deltaget på forløbet har fået jobhjælp og 3 af deltagerne er blevet godkendt til jobgaranti hos DEKRA. Det betyder, at de er sikret et job senest 3 måneder efter, at de har bestået den sidste prøve på kurset.

Michelle er allerede nu i kontakt med et firma i Kolding, som hun håber, der kommer en jobåbning hos. ”Jeg har en søn på 5 år, så jeg håber, at jeg kan få et job, hvor jeg kan køre i dagtimerne. Jeg vil rigtig gerne være renovationsmedarbejder, så jeg håber, at det lykkes,” siger hun.

For Malene er det allerede lykkes at finde et job. Hun har nemlig lavet en aftale med det firma, som hendes kæreste arbejdede for. Her skal hun køre aften- og natkørsel med gods rundt i hele landet.

For Jobcenter Kolding har DEKRAs tilbud om jobgaranti til deltagerne også haft en betydning:

”Det er jo ingen hemmelighed, at vores formål med forløbet er at hjælpe vores borgere i job. DEKRAs tilbud om jobgaranti har derfor selvfølgelig også spillet en rolle i vores beslutning om at deltage i projektet,” udtaler Anna Frimodt Thoms.

Positive over for et nye forløb

Når man spørger Anna Frimodt Thoms, om Jobcenter Kolding kan forestille sig at deltage i et lignende projekt igen, er hun ikke i tvivl:

”Det har givet rigtig god mening at sende de unge på forløbet. Både for dem der har valgt at gå videre med en transportuddannelse, men også for dem, der ikke har, som vi stadig har fået positive tilbagemeldinger fra. De har fundet ud af, at det ikke var den rette vej for dem og er kommet tættere på, hvad de gerne vil. Selvfølgelig har der været en lille udgift forbundet med forløbet, men ved at de unge har deltaget på forløbet og ved, hvad de går ind til har vi minimeret risikoen for, at de springer fra kurset. Det havde været en væsentlig større udgift for os. Vi er derfor meget positive over for et nyt projekt, og jeg vil meget gerne anbefale det til andre kommuner.”

Hos DEKRA er de også positivt stemte over for et nyt forløb. ”Det giver os en mulighed for at give den branche som vi repræsenterer nogle nye chauffører men også at tage et socialt ansvar. Det ligger os meget på sinde, at de unge mennesker som går ind i transportbranchen er klædt ordentligt på. Det kan være, at vi skal støtte og vejlede lidt mere, end man normalt tror man skal. Men de chauffører vi får ud af det er dedikerede, og det betyder så meget,” siger Susanne Jensen-Iversen, afdelingschef i DEKRA.

Emner

Kategorier

Regions

Kontakt

Troels Lund

Troels Lund

Pressekontakt Kommerciel Direktør PR og kommunikation 31 63 20 30

Relateret materiale

”Endelig var der nogen, der troede på mig”

”Endelig var der nogen, der troede på mig”

35-årige Hanadi Natalie har for første gang i sit liv fået fast arbejde, efter hun tog buskørekort hos DEKRA. Her oplevede hun en støtte og opbakning som aldrig før. Nu ser hun endelig lyst og positivt på fremtiden, hvor hun har ambitioner om at blive kørelærer og hjælpe andre som hende selv. Og så glæder hun sig over at være et godt forbillede for sin søn.

Fra sømand til faglært lastbilchauffør

Fra sømand til faglært lastbilchauffør

​Efter mange år på havet som sømand havde Thomas lyst til at prøve noget helt nyt. Han vidste ikke hvad, før han en dag blev gjort opmærksom på, at der var gode jobmuligheder som lastbilchauffør. Sømanden tog til en inspirationsdag hos DEKRA Erhvervsskole for at høre om uddannelsen til faglært lastbilchauffør. Herefter var han ikke længere i tvivl; Skibet skulle skiftes ud med en lastbil.

Fra kontanthjælp til drømmejob

Fra kontanthjælp til drømmejob

Indtil for få måneder siden havde 41-årige Gitte Andersen aldrig haft et rigtigt arbejde. Men efter en inspirationsdag hos DEKRA var hun ikke i tvivl om, hvad hun skulle være: lastbilchauffør! Nu er Gittes drøm om at gøre en forskel for andre mennesker endelig gået i opfyldelse, når hun kører rundt på landevejene med varer.