Pressemeddelelse -
Der er hårdt brug for flere chauffør-elever til persontransport
Hvis persontransport-branchen blev bedre til at tage chauffør-elever, ville det løse en del af den massive chaufførmangel, som lige nu udfordrer vognmænd inden for rutebusser, turistbusser og flextrafik.
Det viser det seneste jobbarometer for persontransport-branchen i andet kvartal fra Danmarks største udbyder af transportuddannelser, DEKRA.
Lav interesse for lærlinge
Hele 92,5 procent af de adspurgte vognmænd svarer, at de ikke har lærlinge blandt deres ansatte, og derudover svarer 79 procent af vognmændene nej til spørgsmålet, om de overvejer at ansætte lærlinge i 2021.
13 procent er i tvivl, og således er det kun 8 procent af vognmændene, der tænker på at ansætte lærlinge.
Mangel på chauffører
Den lave interesse for at tage lærlinge harmonerer dårligt med, at persontransport-branchen i øjeblikket er hårdt ramt af chaufførmangel.
Ifølge selvsamme jobbarometer har 63 procent af de adspurgte vognmænd ansat nye chauffører inden for de seneste tre måneder, mens 46 procent af vognmændene ydermere svarer, at de forventer at skulle ansætte flere chauffører i de kommende tre måneder.
Branchen må tage ansvar
Den stærkt begrænsede brug af lærlinge i en branche, der er så hårdt plaget af chaufførmangel, kalder på handling, både fra vognmænd og politikere, mener Chefkonsulent på DEKRA Erhvervsskole, Jan Brochdorf.
”Nu må branchen tage ansvar. Chaufførmanglen er udbredt i hele transportbranchen. Vi ved, at hver anden chauffør i godsbranchen er over 50 år, og nu står det med stor tydelighed klart, at også persontransporten i alvorlig grad mangler chauffører. Ved at oprette flere lærepladser har vognmændene en gylden mulighed for at få nye medarbejdere, der er maksimalt motiveret. De har ikke kun taget et buskørekort, men vil tage en hel uddannelse, fordi de synes, det er en spændende vej at gå,” siger han.
Politikerne kan stille krav
Politikerne har også en god mulighed for at påvirke udviklingen inden for persontransport.
”Det er politikerne, der laver udbuddene til den regionale kørsel, og det kunne løse en stor del af problemet med manglende lærepladser inden for persontransport, hvis det fremgik af udbudsmaterialet, at man kun vælger transportfirmaer, der tager ansvar for uddannelsen af nye chauffører,” siger Jan Brochdorf
DEKRA’s jobbarometer
DEKRA tager regelmæssigt temperaturen på beskæftigelsen i transportbranchen. Læs mere om den aktuelle jobsituation i den danske transportbranche på dekra.dk/barometer.
Emner
Kategorier
Regions
Om DEKRA
DEKRA blev grundlagt i 1925 i Berlin og er oprindelig en forkortelse for Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein (Brancheorganisation for tyske bilproducenter). DEKRA startede altså som en uafhængig organisation med det formål at højne sikkerheden i køretøjer og dermed på vejene. Over årene har DEKRA udviklet sig til at være en af verdens førende virksomheder inden for sikkerhed – ikke alene på vejene, men også på arbejdspladser og i hjemmet. I dag omfatter DEKRAs ydelser bl.a. køretøjsinspektion, ekspertvurderinger ifm. forsikringsskader, rådgivning, industri- og bygningsinspektion, sikkerhedskontrol, test og certificering af produkter og systemer, vikarservices og uddannelse.
DEKRA har kontorer i mere end 60 lande og beskæftiger over 45.000 medarbejdere. Når vi fylder 100 år i 2025, er det vores vision, at DEKRA er Global Partner for en Sikker Verden.
I Danmark har DEKRA især fokus på at hjælpe mennesker sikkert på vej gennem uddannelse og jobrettede indsatser. Vi tror på, at målrettet uddannelse er vejen til beskæftigelse og har med mod og nytænkning hjulpet tusinder af ledige danskere tilbage på arbejdsmarkedet. Mere end 300 kolleger skaber dagligt værdi, sammen med vores kunder, kursister og borgere. Vi lægger vægt på at være en inspirerende og dynamisk virksomhed med højt til loftet og let til smil.
DEKRA dækker hele Danmark.