Gå til indhold
AMU-kursus på arabisk skal uddanne flere lastbilchauffører

Pressemeddelelse -

AMU-kursus på arabisk skal uddanne flere lastbilchauffører

DEKRA har startet AMU-kursus til lastbilchauffør, hvor underviseren taler arabisk, mens kørelærerne taler dansk, og undervisningsmaterialet er på dansk

Selv om de kan havde gode danskkundskaber i det daglige, afholder mange nye danskere med arabisk baggrund sig fra at tage lastbilkørekort, når undervisningen i det til tider tekniske stof foregår på dansk.

Derfor har Danmarks største private uddannelsesinstitution på transportområdet, DEKRA, startet et AMU-kursus til lastbilkørekort på arabisk i sin afdeling i Brøndby, DEKRA Hovedstaden.

Det er alene den gennemgående underviser på kurset, der vil tale arabisk. Kørelærerne vil tale dansk, og undervisningsmaterialerne er på dansk.

Styrke jobmuligheder

”Derfor giver kurset stadig mulighed for at styrke kursisternes danskkundskaber, og det vil efter min vurdering også styrke kursisternes jobmuligheder i transportbranchen,” siger direktør i DEKRA Hovedstaden, Bo Bay Hougaard.

Den afsluttende køreprøve til lastbilkørekort foregår på dansk, men kursisten kan mod egenbetaling få en dansk-arabisk tolk med i lastbilen til køreprøven.

En stor fordel

”Målsætningen er, at kursisterne får det størst mulige kursusudbytte. Når underviseren både kan tale arabisk og dansk, kan vi optimere indlæringen hos kursister, som ikke er 100 procent fortrolige med dansk. Det kan for eksempel være svært at følge med i den tekniske undervisning, hvis kursisten kun er 80 procent flydende i dansk. Derfor ser vi undervisning på arabisk som en stor fordel,” siger Bo Bay Hougaard.

EU-stof er det sværeste

Den danske færdselslov er forholdsvis nem at formidle på arabisk, mener læreren, der underviser på arabisk, Abdalla Hassouneh.

"Det er næsten det samme, som kursisterne kan i forvejen. Der kan være nogle danske forhold om fodgængere og cyklister, kursisterne ikke har været vant til, men som de har lært i forbindelse med kategori B. Det sværeste er EU-delen, fordi der er mange nye emner, der er ukendt stof for de mange. Der kan også være behov for at forklare nogle sociale, økonomiske, lovmæssige eller historiske aspekter som arbejdsmiljøloven og overenskomster, og så er fagudtryk som ’overfaldssurring’ og ’akseltryk’ mm. ikke så udbredt i daglig arabisk tale,” siger Abdalla Hassouneh.

En god mulighed

For kursist Mohamed Okab Alokla er DEKRA’s AMU-kursus med undervisning på arabisk en god mulighed for at komme tilbage i chaufførerhvervet.

"Jeg har tidligere været chauffør, og nu får jeg bedre muligheder for at komme ud på arbejdsmarkedet og køre som lastbilchauffør, selv om mit danske ikke ligger helt i toppen. Det er det, jeg gerne vil," siger Mohamed Okab Alokla

DEKRA driver AMU-centre på transportområdet i hele landet. Hvis undervisningen på arabisk i Brøndby bliver en succes, vil konceptet efter behov blive udbredt til andre regioner.

Emner

Regions


Om DEKRA

DEKRA blev grundlagt i 1925 i Berlin og er oprindelig en forkortelse for Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein (Brancheorganisation for tyske bilproducenter). DEKRA startede altså som en uafhængig organisation med det formål at højne sikkerheden i køretøjer og dermed på vejene. Over årene har DEKRA udviklet sig til at være en af verdens førende virksomheder inden for sikkerhed – ikke alene på vejene, men også på arbejdspladser og i hjemmet. I dag omfatter DEKRAs ydelser bl.a. køretøjsinspektion, ekspertvurderinger ifm. forsikringsskader, rådgivning, industri- og bygningsinspektion, sikkerhedskontrol, test og certificering af produkter og systemer, vikarservices og uddannelse.

DEKRA har kontorer i mere end 50 lande og beskæftiger over 39.000 medarbejdere. Når vi fylder 100 år i 2025, er det vores vision, at DEKRA er Global Partner for en Sikker Verden.

I Danmark har DEKRA især fokus på at hjælpe mennesker sikkert på vej gennem uddannelse og jobrettede indsatser. Vi tror på, at målrettet uddannelse er vejen til beskæftigelse og har med mod og nytænkning hjulpet tusinder af ledige danskere tilbage på arbejdsmarkedet. Mere end 300 kolleger skaber dagligt værdi, sammen med vores kunder, kursister og borgere. Vi lægger vægt på at være en inspirerende og dynamisk virksomhed med højt til loftet og let til smil.

DEKRA dækker hele Danmark.

Kontakt

Troels Lund

Troels Lund

Pressekontakt Kommerciel Direktør PR og kommunikation 31 63 20 30

Relateret materiale