Gå til indhold
Niels Christian
Niels Christian

Blogindlæg -

Niels Christian blev buschauffør som 59-årig – det er hans ryg glad for

Sent i arbejdslivet tog Niels Christian Just en rask konsekvens af fysisk nedslidning og omskolede sig selv til buschauffør.

Hver arbejdsdag takker Niels Christian Justs 60-årige krop ham for, at han sidste år tog erhvervskørekort og blev buschauffør.

”Jeg gennemgik en stor operation for diskusprolaps i 2010. Det nederste led i ryggen er slidt væk, og jeg går rundt med en titaniumplade og fire skruer i ryggen. Jeg har tænkt for lidt på ergonomien gennem mit arbejdsliv. Lad det være en løftet pegefinger til ungdommen,” siger Niels Christian Just, der bor i Gråsten.

Gennem erhvervskonsulenten i Jobcenter Sønderborg lykkedes det at få kørsel ved Quorps Busser i Rinkenæs. Det gav erfaring i skolekørsel, handicapkørsel og turistkørsel og rustede ham til det job, han har i dag, hvor han er fast mand bag rattet i de X Busser, Umove betjener mellem Sønderborg og Vejle.

”En X Bus med automatgear, fartpilot og hele molevitten er helt perfekt, for så bruger jeg så at sige ikke venstre ben, hvor nerverne er beskadigede. Selv om det er den samme rute, er der alligevel en variation hver eneste dag, for trafikken og årstiderne skifter. Jeg går selv på jagt, og jeg elsker naturen, så jeg lægger mærke til alle de forandringer, der sker hele tiden omkring mig.”

Teorien var en prøvelse

I vinteren 2018-19 tog Niels Christian Just konsekvensen af mange års fysisk nedslidning og tog erhvervskørekort til bus hos DEKRA Sydjylland i Vejen – i fuld forståelse med hans daværende arbejdsplads, et bosted i specialpsykiatrien, hvor han arbejdede som pædagogisk assistent.

”Det var hårdt arbejde, især for hovedet, og jeg besluttede simpelthen, at jeg ville være buschauffør resten af min tid på arbejdsmarkedet for at arbejde med noget mindre nedslidende. Bostedet hjalp mig ved at give mig færre vagter, så jeg kunne følge kurset.”

Teorien var det sværeste.

”Det var noget af en prøvelse at skulle læse teori igen som 59-årig. Mine lærere havde et hyr med mig. Jeg rodede længe rundt med 5-10 fejl i testene, men stoffet begyndte at hænge fast i rette tid, og til teoriprøven havde jeg nul fejl,” siger Niels Christian Just.

Stort kørekort samlede støv

Han tog stort kørekort i Livgarden som ung for næsten 40 år siden, men har aldrig brugt det for alvor i længere perioder.

”Jeg har brugt det meget lidt. I 1982-83 kørte jeg afgrøder ind fra markerne på en stor farm i USA, og herhjemme har jeg kørt landbrugsmaskiner og entreprenørmaskiner i forbindelse med landbrug og anlæg af golfbaner. De kørte langsomt, men lærte mig at bruge spejle, hvilket jeg har gavn af i dag. Jeg nåede lige at få foden inden for hos et renovationsfirma, inden ryggen gik i stykker for anden gang, så man kan ikke rigtig sige, at jeg har erhvervserfaring som chauffør på vejen før nu. I dag har jeg og min krop det rigtig godt, så jeg kan da godt ærgre mig bare en lille smule over, at jeg ikke har taget det her gode spring for mange år siden.”

Emner

Regions

Kontakt

Troels Lund

Troels Lund

Pressekontakt Kommerciel Direktør PR og kommunikation 31 63 20 30